Volgende generatie >

< Vorige generatie

0e Generatie

Aegidius Janssen

Aegidius Janssen trouwt op 30 november 1673 in Dommelen met Anna Hendricks. Aegidius is de vader van Balthasar Janssen. Baltasar zal later als Baltasar Sprengers door het leven gaan.

Ze krijgen voor zover bekend vier kinderen: de eerste in 1674 en de laatse in 1682. Het is niet bekend wanneer Aegidius en Anna zijn geboren, maar dit moet zo rond 1650 zijn geweest.

Het is opvallend dat van de acht peetouders maar twee zijn die Janssen of Hendricks heten. Het was gebruikelijk dat vooral broers en zussen van de ouders optraden als peetouder. Dat het hier niet het geval is, is opmerkelijk. Misschien waren ze beiden afkomstig uit een kleine familie; misschien kwamen ze niet uit de streek; of lagen ze misschien overhoop met de rest van de familie?

Peetvader:
Andreas Zels
(Schoolmeester)

Peetmoeder:
Joanna Janssen
Peetvader:
Joannes Diericks

Peetmoeder:
Catharina Martens
Peetvader:
Andreas Hendricks

Peetmoeder:
Joanna Pauwels
Peetvader:
Antonius Diericks

Peetmoeder:
Elisabeth Willems

De naam Aegidius komt tegenwoordig een beetje vreemd over, maar in Dommelen was dit een vaker voorkomende naam. De naam Aegidius komt voor als eerste en als tweede naam. In Dommelen leefde bijvoorbeeld ook iemand die Aegidius Aegidius heette. De naam Aegidius Joannes komt ook regelmatig terug in de boeken. Of dit dezelfde persoon is als Aegidius Janssen is niet duidelijk.

De naam Sprengers is volgens het Meertens-instituut een 'nomen agentis'. Dit betekent dat de naam verband houdt met het beroep of de reguliere activiteiten van iemand. Andere nomina agentis zijn bijvoorbeeld 'Bakker', 'Mulder', 'Swinkels' of 'Timmermans'.

Een 'sprenger' is dus een beroep. Een 'sprengers' is de zoon of dochter van een 'sprenger'. Maar wat deed een 'sprenger'? Volgens de Dikke van Dale is een spreng:

 • de bron van een beekje;
 • een kanaal in zandgrond om het in de bodem aanwezige water te verzamelen;


 • Is een 'sprenger' dan iemand die kanalen graaft of putten slaat op de zandgronden van de Kempen? Het zou zo maar kunnen.

  Copyright

  2007

  Sprengers:

  1e

  2e

  3e

  4e

  5e

  6e

  7e

  8e

  9e

  Home

  F.Sprengers

  Stommels:

  1e

  2e

  3e

  4e

  5e

  6e

  7e

  8e

  9e

  e-Mail

  Home

  Foto's

  Studie

  VVE

  Stamboom

  Andreas

  www.sprengerz.nl